#6 Puding coklat dari Hotel Lindeth Howel Country House – USD34,000 (RM132,549)
Alistair Ferrer/TheRichest
Jika anda ke England dan mempunyai duit lebih untuk dibelanjakan, singgahlah makan puding termahal di dunia ini. Ia merupakan hasil daripada chef Marc Guibert yang mendapat inspirasi daripada replika telur Faberge yang boleh dimakan. Ia terdiri daripada 4 jenis coklat Belgium, dicampur dengan emas dan champagne caviar serta dilapisi dengan daun emas yang boleh dimakan.
#7 Sundae coklat daripada Frrrozen House – USD25,000 (RM97,462)
Serendipty3
Ia diperbuat daripada bahan dari serata dunia. Koko didatangkan dari pelbagai tempat berbeza di dunia, emas yang boleh dimakan dari Switzerland dan La Madeleine dari Perancis. Selain itu, goblet berkenaan dihiasi dengan emas, sudu emas yang anda boleh bawa pulang serta gelang tangan emas 18 karat bertatah sebutir permata 1- karat.
#8 The Fortress Stilt Fisherman Indulgence – USD14,500 (RM56,528)
Fortress Resort and Spa
Ia merupakan tribut dan peringatan kepada cara menangkap ikan tradisional di Sri Lanka menggunakan jangkungan ataupun kaki bajang. Menu istimewa ini dihidangkan bersama dengan manisan dari Sicily.
Ia berasaskan krim dari Ireland, champagne yang dibuat dari Dom Perignon, buah delima, mangga serta beberapa jenis lagi buah-buahan bermusim. Selain itu terdapat perhiasan 80 karat yang boleh diambil oleh anda untuk dibawa pulang.
#9 Donat jeli Dom Perignon dari Krispy Kreme – USD1,677 (RM6,537)
Luxury-Insider
Donat paling mahal di dunia tidak lain dan tidak bukan hasil daripada Krispy Kreme. Sempena Minggu Donat Kebangsaan di Amerika Syarikat pada tahun 2017, satu donat emas gergasi telah dibuat dan diisi dengan jeli champagne Don Perignon vintaj tahun 2002, krim Chateau d’Yquiem dan buah raspberi. Kemudian, ia dilengkapi dengan buah markisa yang dilapisi dengan emas 24 karat yang boleh dimakan, bunga coklat putih Belgium bersama habuk emas 23 karat dan permata yang boleh dimakan. Dan ia dihidangkan bersama cognac berusia 500 tahun!
#10 To’ak Chocolate – USD260 (RM1,013)
To’ak Chocolate
Di hutan hujan Ecuador, terdapat beberapa rumpun pokok koko Ariba berusia 100 tahun, dan ia merupakan spesies terakhir di planet ini. Daripada situlah, To’ak Chocolate menghasilkan bar coklat lazat unik yang terhasil daripada biji koko termahal di dunia.
Ia tidak dilapisi dengan sebarang emas dan permata, namun proses menghasilkan bar coklat daripada biji koko berkenaan mengambil masa selama 2 tahun, dan ia diperbuat menggunakan tangan! Ia terdiri daripada 81% coklat gelap, selebihnya adalah koko dan gula.
Feature obituary: Wendell G. Large, 65, Portland attorney and ‘true gentleman of the bar’
Wendell G. Large, a prominent attorney and founding partner of the Portland law firm Richardson, Whitman, Large & Badger, died unexpectedly April 7 of heart failure while attending a conference of the USLAW Network in Scottsdale, Arizona. He was 65.
News of his passing spread quickly in Maine’s legal community.
He was remembered by a friend on Facebook as a “true gentleman of the bar.” His colleagues say he was dedicated to his practice and fought tirelessly for his clients.
“He was excellent,” said Beth Stouder, a managing director of the law firm. “He was really good at strategy. He was very talented in the courtroom. He saw things and he knew how to persuade people and think about cases in a way that was so helpful to his clients.”
According to the firm’s website, Mr. Large was a graduate of the University of Virginia School of Law. His practice focused on jury and court trials, arbitration and regulatory proceedings. He tried cases in Maine for more than 25 years. He handled complex cases concerning professional and product liability claims, the defense of commercial transportation claims, and the defense and prosecution of large-exposure personal injury claims.





